Otec proti synovi. Koho káva je lepšia?
LIMITOVANÁ EDÍCIA - MÁME POSLEDNÝCH 10 BALÍČKOV
Nekonečný vesmír nám ponúka rôzne súboje otca proti synovi. Kým vo hviezdnych vojnách sa boje odohrávali v celej galaxii, tak tento súboj prebieha na planéte Zem.
Otec Libardo Ortíz je druhou generáciou farmárov a káve sa venuje už vyše 50 rokov. Je veľký tradicionalista a najradšej má klasické metódy spracovania kávy.
Naopak jeho syn William, ktorý celý svoj život vyrastal na kávovníkovej farme je veľký experimentátor. Skúša rôzne metódy spracovania kávy a odhaľuje jej nepoznané chute. Spoločne s otcom zdieľajú rovnakú farmu, no čerešne odrody pink bourbon každý spracoval po svojom.
Libardo sa rozhodol posunúť svoje skúsenosti o kus ďalej a kávu sa rozhodol spracovať metódou honey anaerobic. Po zbere čerešní ich dal anaerobicky fermentovať na 48 hodín a potom ich spracoval klasickou honey metódou (vylúpal zrná tak, že na nich zostalo ovocie a tie sa potom sušili na slnku cca. 25 dní)
William kávu spracoval dvojitou fermentáciou. Najprv čerešne anaerobicky fermentoval 36 hodín, podobne ako jeho otec. No potom ich vylúpal v mokrom mlyne a zrná dal fermentovať na ďalších 70 hodín bez prísunu vzduchu. Následne ich sušil na slnku cca. 20 dní.
Tá istá farma, rovnaká odroda kávy, no 2 rôzne prístupy k spracovaniu. Vyhrajú skúsenosti tradičného farmára, alebo dravosť mladého? Rozhodnutie je len na Vás.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filter / moderné espresso
Veľkosť balenia: 2x 200 g (zrnková káva)
REGIÓN: Bruselas, Huila
FARMA: Finca La Cabaña
FARMÁR: William Ortíz a Libardo Ortíz
ODRODA: Pink Bourbon
SPRACOVANIE: fully washed (36 + 70 h fermentácia) vs. honey (48 h fermentácia)
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2023