Celozrnný pšeničný bulgur je obľúbená príloha s jemne orieškovou chuťou a arómou. Vyrába sa nalámaním celých zŕn pšenice, vďaka čomu si zachováva maximálne množstvo bioaktívnych látok. Ide o potravinu bohatú na komplexné sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu pomaly a postupne. Preto sa hodí v prípade, kedy hľadáte potraviny, ktoré pomôžu bojovať s hladom. Bulgur sa tiež pýši vysokým obsahom vlákniny a oceníte ho tak pri starostlivosti o tráviaci systém a črevný mikrobióm. Rovnako má aj nízky obsah nasýtených tukov, čo oceníte napríklad počas diéty.
Bulgur vyniká svojou jednoduchou prípravou, pričom máte hneď niekoľko možností, ako ho pripraviť. Dá sa uvariť podobne, ako akákoľvek iná príloha. Varte ho vo vode v pomere 1:2 po dobu zhruba 15 minút. Stačí ho však variť aj iba 5 – 10 minút a následne nechať dôjsť pod pokrievkou. Ak sa vám však náhodou nechce variť, môžete ho vložiť zhruba na 1 hodinu do studenej vody a nechať nabobtnať.
Celozrnný bulgur je skvelý do sladkých aj slaných receptov. Skvele chutí ako príloha k mäsu, rybe, tofu, robi či ďalším rastlinným alternatívam mäsa. Okrem toho je však aj skvelou ingredienciou do rôznych pestrých šalátov. Pripravíte z neho napríklad tradičný arabský šalát tabbouleh, ktorý okrem bulguru obsahuje čerstvé bylinky, paradajky, cibuľu, citrónovú šťavu a olivový olej. Šalát si však môžete vykúzliť aj z inej zeleniny a ingrediencií podľa chuti. Z bulguru sa dá pripraviť aj chutné bulguroto, placky, nákyp a môžete ním aj zahustiť polievku.
Ak chcete skúsiť bulgur na sladko, môžete vyskúšať napríklad kašu s ovocím, srvátkovým proteínom a orechami či orechovým maslom. Rovnako sa z bulguru dá upiecť sladký nákyp, muffiny alebo iné dezerty. Dá sa z neho pripraviť aj mliečny bulgur na spôsob mliečnej ryže. Ako vidíte, bulgur je univerzálnou a výživnou potravinou, ktorá sa vo vašej kuchyni určite nestratí.
Celozrnný bulgur pšeničný.
Pred použitím opláchnite, pridajte preferované množstvo do vriacej vody a nechajte povariť po dobu približne 15 minút.
Nutričné hodnoty | per 100 g | *RI per 100 g |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1512 kJ/ 380 kcal | 18 % |
Tuky | 1,7 g | 2 % |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,2 g | 1 % |
Sacharidy | 73 g | 28 % |
- z toho cukry | 2,8 g | 3 % |
Vláknina | 8,6 g | - |
Bielkoviny | 11 g | 22 % |
Soľ | 0,12 g | 2 % |
*Referenčná hodnota príjmu priemernej dospelej osoby (8400 kJ/2000 kcal).
Uchovávajte na suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia pri izbovej teplote.
Alergény: Alergény sú vyznačené v zložení tučne.