Anglický čaj Assam je čierny čaj pochádzajúci pôvodne z indického štátu Assam. Fermentácia, ktorá je bežnou súčasťou výroby čierneho čaju, spôsobuje jeho typickú mierne trpkú chuť, tmavé sfarbenie a zaujímavý obsah bioaktívnych látok. Čierny čaj kvôli svojej svojráznej chuti nemusí vyhovovať každému, ale to sa dá jednoducho napraviť. Pridaním medu, sladidla či mlieka sa jeho chuť zjemní a každý si tak môže dopriať jeho pozitívne účinky.
Čierne čaje typicky obsahujú katechíny, theaflavíny či napríklad fenolové látky. Vďaka týmto látkam s antioxidačným účinkom môžu byť skvelým doplnkom zdravého jedálnička. Nezaostávajú ani obsahom kofeínu, ktorého efekt na povzbudenie organizmu dokáže účinne nabudiť výkonnosť a sústredenosť. Aj preto je výhodnejšie dopriať si čierny čaj k raňajkám či v doobedných hodinách.
Anglický čaj Assam pochádza z ekologického poľnohospodárstva a nejeden z nás ocení jeho jednoduchú prípravu, keďže je balený v praktických nálevových vrecúškach.
čierny čaj Assam *,
*z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
1 vrecúško (1,7 g) zalejte 250 ml vriacej vody. Nechajte odstáť 2-4 minúty.
Skladujte v uzavretom obale na chladnom a suchom mieste.